Killingens udvikling

Som opdrætter er det vigtigt, at man ved, hvordan kattekillinger udvikler sig, så man kan sørge for, at killingerne får mulighed for at udvikle sig optimalt - både fysisk og psykisk. Nedenfor er en gennemgang af killingers udvikling i de første 12 - 14 uger efter fødslen.

0-3 uger:

I denne periode er killingerne totalt afhængige af deres mor. Killingerne sover og dier det meste af tiden. De kan ikke kontrollere deres kropstemperatur og har derfor brug for hinanden og deres mor for at holde sig varme. Moderen forlader kun killingerne, når hun er absolut nødt til det. Killingerne kan ikke selv komme af med urin og afføring. Deres mor skal stimulere dem til dette ved at slikke dem på bugen og omkring kønsdelene.

Normalt vil killingers øjne åbnes, når de er 7-10 dage gamle, men det kan variere meget – både mellem de enkelte kuld og mellem killingerne inden for et kuld. I starten er killingerne dog ikke i stand til at skelne omgivelserne klart og orientere sig ved hjælp af synet.

Efter fødslen bevæger killingerne sig fremad ved hjælp af forbenene, idet de trækker bagbenene efter sig. Men i løbet af de første to uger udvikles evnen til også at bruge bagbenene. I den sidste del af perioden begynder killingerne så småt at kravle rundt og lege med hinanden.

I de første 3 uger gir jeg killingerne og deres mor ro. Det er derfor kun mig, der har med missemor og killingerne at gøre. 

Jeg vejer killingerne 2 gange dagligt, og fører regnskab med, at de tar det på, som de skal, og at missemor passer dem, som hun skal. Er det er stort kuld, suppleres med flydende KMR, og mormis drikker resten.  Det er vigtigt at hun har energi, og ikke taber sig. 

4-5 uger:

Killingernes lugtesans er nu fuldt udviklet. De kan soignere sig, og deres leg bliver voldsommere. Desuden kan de begynde at spise andet end mors mælk. Jeg fodrer råt med gul MUSH til missemor og killinger. Moderen kan finde på at lægge sig lidt væk fra killingerne og kalde på dem.

I løbet af perioden udvikles killingernes evne til at skelne genstande fra hinanden og orientere sig. For at denne evne skal udvikles normalt, er det vigtigt, at killingerne får mange forskellige synsindtryk, ved at deres omgivende miljø er så stimulerende som muligt.

Samtidig er det vigtigt, at de ved, hvor deres Secure base er, så kravlegården skal ikke være for stor. De begynder at gå på kattebakken, men kan også finde på at smage på "kattesandet", så jeg bruger grove havregryn eller småbitte træpiller... 

6-7 uger:

Killingerne "slås" med hinanden i leg, og de kravler rundt på og undersøger de nærmeste omgivelser. 

8 uger:

Killingerne skal begynde at lære at jage. Moderen bringer mad - fx de daggamle kyllinger -  til dem og viser, hvad de skal gøre ved dem. Moderen er aldrig væk fra killingerne i over en time. Og killingerne dier, når hun kommer hjem eller kalder på dem. 

Moderen kan af og til gå væk fra killingerne for at få fred, men hun skrider ind, når killingernes leg med hinanden bliver for voldsom.

9-10 uger:

Moderen fortsætter med at bringe mad til killingerne, men de spiser også selv fra fadet. Killingerne dier stadig 4-5 gange om dagen. De bruger megen tid på at lege med hinanden og med moderen, som dog begynder at afvise dem af og til.

10-14 uger:

Killingerne dier stadig ca. to gange dagligt. Dette sker dog mindre og mindre på moderens initiativ, men killingerne får lov, hvis de insisterer, og der er tilfælde, hvor killinger dier så sent som i 16-ugers-alderen. Moderen tager længere og længere ture væk fra killingerne, og hun lægger sig sjældent hos dem.

Kattekillinger er således meget afhængige af deres mor i lang tid. Det hænger nok bl.a. sammen med, at katte skal have lært at klare sig selv, når de skal væk hjemmefra og etablere deres eget territorium.

Killinger fra CatsbyLove flytter hjemmefra, når de er 14 uger gamle. Erfaringen viser, at de to sidste uger gør underværker for killingen selvtillid. Det giver os tid til at få dem færdigvaccineret og neutraliseret, så de er sikret på allerbedste måde, inden de flytter ind hos deres nye familie. Nye ejere er fri for at skulle til dyrlæge for at få den første vaccine og kan i ro og mag bruge tiden på at få killingen til at falde godt til i sit nye hjem.