Foder og fodring

Katten er jo et rovdyr..

Kattefoder inddeles i 3 fodertyper - tørkost - vådfoder - råt. Da katten er obligat carnivor - et rovdyr, kan den kun omsætte animalske proteiner, og ikke kulhydrater fra bær, urter eller korn. Det er udbredt at fodre katten med tørkost, og der findes et hav af forskellige fabrikater. Om nogen faktisk er bedre end andre, det vil jeg lade være usagt, for det er næsten ikke til at gennemskue, hvad der er i tørkosten. Det er nemt at fodre med tørkost, men ikke uproblematisk. Katte har ikke et særlig udviklet tørstcenter i hjernen - men når de spiser tørkost, så er det jo nødvendigt, at de drikker betydeligt mere end deres nyrer og urinveje er indrettet til at klare. Urinvejsinfektioner og urinsten er kendte sygdomme hos katte, der udelukkende lever af tørkost. Fordi de får drukket for lidt og krystaller ophobes i urinvejene. Specialtørkost til katte med de sygdomme er tilsat salt, det fremmer tørsten og katten drikker derfor mere. Men salt er jo heller ikke særlig godt for kredsløb og nyrer... - så tørkost er det dårligste fodervalg. Vil man fodre med tørkost er de med mest protein: Applaws - Origin - Acana eller lignende mærker. De indeholder bær og grøntsager. Frugt og grønt er tilsat som fordøjelsesfremmer, så mængden af afføring er større, jo mere ufordøjeligt, der er i foderet, og det lugter, nogen synes ligefrem, at det stinker. Tørkost klæber til tænderne med tandsten og tandkødsbetændelse til følge, så kattens tænder skal børstes, når man fodrer med tørkost.

Vådfoder er det næstbedste valg. Kik igen efter procenten af animalsk protein, og gerne produkter uden salt... Katten får en del væske igennem vådfoder, og behøver ikke drikke mere end nødvendigt, men problemet er, at der ikke er megen motion af kæben, og at kattens tænder ikke holdes rene af vådfoder, så de skal børstes. Afføringen er rigelig, og den svinger i konsistens, og den lugter... De bedste fuldfoder vådfoder:
Catz Finefood
Macs
Granatapet
Real Nature Wilderness
Select Gold
Miamor paté
Bilanx øko paté
Applaws er også et godt og ret produkt, men det er ikke et fuldfoder.

Det bedste valg er helt klart at fodre katten med råt kød, småben, brusk og indmad. Heldigvis er der nu kommet rigtig gode fuldkostprodukter på markedet, så det er nemt at fodre.
Det finske MUSH er formet til løsfrosne kødboller, så man bare kan tage en dagsportion op ad gangen. Der er ALT hvad katten har brug for af vitaminer og mineraler i foder som MUSH.  Taurin, der tilsættes forarbejdet foder, er der rigeligt af naturligt i råt foder. Katten kan ikke få for meget Taurin - det kommer ud igen.
Et andet godt mærke er Kragborg. De har blandt andet løsfrosne kyllingehalse, vinger og daggamle kyllinger - det er naturens tandbørste. Udover at fungere som tandbørste, så sætter det rå gang i spytproduktionen, som er den første fordøjelsessaft - og den sætter igen gang i mavesaften og så videre. Katten får stærke velfungerende kæber. Den får altså en betydelig bedre fordøjelse, når man fodrer med råt, så det er minimalt, hvad der kommer ud i den anden ende. Det er tør lugtfri afføring.

Katten spiser små, men flere måltider om dagen - typisk 3-4 måltider. Kød har en betydelig længere fordøjelsestid end både tørkost og vådfoder, så om det skal være 3 eller 4 måltider i døgnet, må komme an på katten, og dens aktivitetsniveau. Hvis første måltid gives om morgenen, så kan man sætte frossent frem som så er optøet til næste måltid, evt. et måltid ved 18 tiden og et til natten. Der skal altid være afgang til friskt vand...

Killingerne her blir fodret med Gul Mush, kyllingehjerter, kyllingehalse og daggamle kyllinger. Hvis man ønsker at fodre med tørkost, er det ikke noget problem. Tørkost oversprøjtes med duftstoffer som trigger kattens hjerne, så den spiser det. Mange katte er ligefrem tørkostjunkier...

Jeg står gerne til rådighed, hvis du vil vide mere om at fodre råt...